BlueGnu - Explore South Africa's many tourist attractions

Interessante feite oor Leeus

English name: Lion

Interesting facts about lions

Leeu

Photo © Steven Herbert

Panthera leo

Interesting facts about Lions

Leeus leef in groepe genaamd troppe en is die enigste groot katte om dit te doen. As daar so 'n ding as 'n gemiddelde trop was, sou dit 1 of 2 mans, 5 of 6 vroue en hul welpies gehad het. Troppe wat tot 30 individue tel, is aangeteken.

Mannetjies benodig ongeveer 7 kg vleis per dag terwyl vroue met 5 kg bykom.

Hulle doen die meeste van hul jag in die nag.

'n Leeu brul kan tot 8 km gehoor word.

'n Leeu kan 'n spoed van tot 80 km / h bereik, maar kan dit net vir 'n kort afstand in stand hou.

Manlike Leeus spandeer baie tydmerke en verdedig hul gebiede.

Mans met donker manne is meer aantreklik vir vroue.

'n Paar manlike Leeus ontwikkel nie mannetjies nie, en soms word 'n vrou met tekens van 'n man gesien.

Wyfies gee tot 4 weke op 'n slag geboorte. Die vroulike verlaat die trop tydelik wanneer dit tyd is om geboorte te gee. Sy sal 'n afgesonderde plek kry om haar welpies te hê. Gedurende die eerste 6 weke van die weke van die welpies, sal hulle die enigste verskaffer vir hulle wees.

Manlike Leeus weeg ongeveer 180 kg terwyl vroue ongeveer 130 kg weeg.

Tiere is die enigste katte groter as die Leeus.

Leeus spandeer tot 20 uur per dag slaap en rus.

Die rol van jag word hoofsaaklik aan die wyfies in die trop oorgelaat. Die mans kan deelneem, of selfs solo jag, maar spandeer gewoonlik hul tydstip en verdedig hulle grondgebied. Wyfies is normaalweg baie kleiner by prooi as mans. Hulle prooi met 'n maksimum gewig van minder as 130 kg, terwyl mans prooi sal weeg 400 kg.

Leeus is die enigste lid van die katfamilie waar dit manlik en vroulik volwassenes maklik onderskei.

Leeus kan 'n ouderdom van 12 in die wild bereik. Hulle bereik soms 'n ouderdom van 20 of meer in gevangenskap. Mans lei dikwels na beserings wat opgehoopte is oor die jare wat hul gebiede verdedig.

Wit Leeus word van tyd tot tyd ondervind, veral in die Krugerwildtuin. Hulle is nie 'n afsonderlike spesie nie, maar eerder 'n kleurvariasie. Ongelukkig word hierdie ongewoon gekleurde diere deur jagters gewaardeer, sodat sommige telers hulle broei om in jag op private wildplase te gebruik.

More information on lions...

Top

References

List of South African Mammals

Got a comment about the content on this page?

Free counters!

Copyright Steven Herbert T/A Steven Herbert Projects, 2013 - 2019. All rights reserved.

Privacy Policy - FAQ - Terms of use - Mobile site